Aktuellt

Här kan du se en sammanställning av det som är aktuellt hos “Testbädden för solenergi – Solar test bed”. Letar du efter äldre nyheter, så hittar du dem i arkivet.


2018-01-25
Nyhetsbrev från Solkompaniet
I detta nyhetsbrev hittar du bland annat information om att budgeten för solcellsstödet har nu fördubblats och också förlängts till år 2020, information om flera kurstillfällen – för att lära sig mer om solel och höra vad som pågår i branschen.


2018-01-24
Nu flyttar simuleringsfamiljen Grankvist ut från Forskningsvillan
Resultaten visar bland annat att energianvändningen i Forskningsvillan i Borås är betydligt lägre än dagens myndighetskrav som tillåter tre gånger högre energianvändning.


2018-01-09
Solelkrönika från Solkompaniet
I detta nyhetsbrev hittar du en solelkrönika över 2017.


2017-12-07
Nyhetsbrev från Solkompaniet
I detta nyhetsbrev hittar du bland annat information om Riksrevisionens rapport, den solcellstätaste stadsdelen och renovering av tak.


2017-11-10
Nyhetsbrev från Solkompaniet
I detta nyhetsbrev hittar du bland annat information om solcellsmarknaden, Sveriges största takanläggning och smart solavskärmning.


2017-10-23
Nu tas helhetsgrepp på solceller, batterilager och likströmsnät
Pressmeddelande: I projektet kommer ett system med solceller, batterilager och intern likströmsförsörjning att utredas och demonstreras i en enfamiljsvilla. Läs mer om projektet här.


2017-10-09
Nyhetsbrev från Solkompaniet
I detta nyhetsbrev hittar du bland annat information om investeringsstöd, breddad skattereduktion och laddinfrastruktur.


2017-08-29
Nätkopplade batterier ger nya möjligheter för solel i lantbruket
Vattenfall och RISE ska nu i samverkan med lantbrukarna på en KRAV-gård i Hälsingland undersöka möjligheterna med nätkopplade batterier i lantbruk.


2017-08-23
Nyhetsbrev från Solkompaniet
I detta nyhetsbrev hittar du bland annat information om stigande elpriser och energiskatt samt att solceller ökar kraftigt globalt.


2017-08-15
SEMINARIUM: Affärsmöjligheter med byggnadsintegrerade solceller
Måndagen den 4 september anordnar vi ett seminarium i Uppsala (i samband med den internationella konferensen) kring affärsmöjligheter med byggnadsintegrerade solceller.


2017-06-21
Räkna på solceller
I förra veckan lanserades solcellskollen.se, som ska hjälpa konsumenter att se hur man kan investera i solceller. RISE har varit mycket betydelsefulla, inte minst när det gäller arrangemanget av SOLution som gav oss draghjälp – samt stöttning från eldsjälar som Peter Kovacs, säger Erik Wallnér från Solcellskollen.


2017-06-16
Nyhetsbrev från Solkompaniet
I detta nyhetsbrev hittar du bland annat information om flytande solceller och leasing.


2017-06-14
Nu blir det lättare att skaffa solceller – idag lanseras Solcellskollen.se!
Denna webbtjänst var med och tävlade i idétävlingen SOLution Göteborg som vi var med och anordnade! Nu släpps webbtjänsten Solcellskollen.se med syfte att hjälpa villaägare och andra mindre aktörer att investera i solceller.


2017-06-13
Nya rön bäddar för tunnare och starkare glas i solceller
I det nyligen avslutade EU-projektet LIMES (Lätta Innovativa Material för Effektivare Solcellsmoduler), som letts av RISE har man lagt grunden för fortsatt teknikutveckling inom solcellsområdet genom att kombinera kunskapen hos materialforskare med solcellstillverkare.


2017-05-29
Nyhetsbrev från Solkompaniet
I detta nyhetsbrev hittar du bland annat information om tid för Intersolar och skattelättnad.


2017-04-24
Solenergi på RISE
Dubbelsidigt produktblad som kortfattat presenterar RISE olika tjänster inom solenergi.


2017-03-28
Nyhetsbrev från Solkompaniet
I detta nyhetsbrev hittar du bland annat information om bygglov, sol-ROT och byggnadsintegrering.


2017-02-22
Nyhetsbrev från Solkompaniet
I detta nyhetsbrev hittar du bland annat information om eltraktorer, importtullar och en viktig namninsamling.


2017-02-07
Nyhetsbrev från Solkompaniet
I detta nyhetsbrev hittar du bland annat information om solcellsservice, soljobb och andelsägda solceller.


2017-01-11
Tredjepartstester ledde till mångmiljonavtal
Absolicon Solar Collector AB i Härnösand har nyligen skrivit på ett avtal med det kinesiska företaget Heli New Energy Technology med ett värde på ca 25 MSEK. En starkt bidragande orsak till att denna affär kunde genomföras var de tredjepartstester som under sommaren genomfördes vid RISE anläggningar i Borås för att verifiera prestandan hos solfångaren enligt standard ISO 9806:2013.


2017-01-10
Svenska solenergilösningar på väg!
Läs vägledningen/guiden till hur du kan använda en nationell resurs för solenergiinnovationer.


2016-12-13
Nyhetsbrev från Solkompaniet
Nyhetsbrevet från Solkompaniet innehåller nyheter om förnybar energi generellt och solel specifikt. I detta nyhetsbrev hittar du information om nya rekord och det rafflande solåret som gått.


2016-11-24
Vinnarna i SOLution har korats!
24 timmars hårt inspirerande arbete gav verkligen innovativa resultat i SOLution Göteborg! Här kan du läsa mer om vinnarna i SOLution.


2016-11-22
Nyhetsbrev från Solkompaniet
Nyhetsbrevet från Solkompaniet innehåller nyheter om förnybar energi generellt och solel specifikt. I detta nyhetsbrev hittar du information om att solelskatten försvinner 2017!


2016-11-21
SOLution – en 24-timmars innovationstävling om smarta hållbara solenergilösningar
11 kreativa lag. 6 tunga jurymedlemmar. 7 rådgivande ämnesexperter. Ett jordklot som vill att vi ställer om. Idag kör vi!


2016-11-18
Innovationstävling för solel
ETC Göteborg skriver om vår tävling: På 24 timmar ska upp till tolv olika lag tävla i att få fram de bästa idéerna och lösningarna för att sprida solel i Göteborg. Eventet kallas Solution Göteborg och i prispotten finns femsiffriga summor att hämta för de påhittiga.


2016-11-17
Solavskärmningar i helhetsperspektiv kan bidra till förnybar elproduktion
I det senaste nyhetsbrevet från E2B2 kan du läsa om vad Peter Kovacs från SP säger om projektet ELSA och om värdet med solavskärmningar.


2016-11-10
Nyhetsbrev från Solkompaniet
Nyhetsbrevet från Solkompaniet innehåller nyheter om förnybar energi generellt och solel specifikt. I detta nyhetsbrev hittar du information om färgade solcellsmoduler, flerbostadshus och Teslas nya soltak.


2016-11-08
Filmer om solenergi
Nu kan du ta del av tre stycken filmer med Peter Kovacs på SP och David Larsson på Solkompaniet om om solcellsteknikens möjligheter, vad som krävs för att solenergi verkligen ska få en stor spridning i samhället och vilka drivkrafter som finns samt ger en bakgrund till SOLution och beskriver de tre utmaningarna som de tävlande kommer att ta sig an.


2016-10-21
SOLution Göteborg 2016
Välkommen den 21-22 november till en kreativ verkstad och tävling där lag med olika bakgrund under 24 timmar utvecklar innovativa idéer kring hur vi kan utnyttja solenergi i Göteborg!


2016-10-05
Nyhetsbrev från Solkompaniet
Nyhetsbrevet från Solkompaniet innehåller nyheter om förnybar energi generellt och solel specifikt. I detta nyhetsbrev hittar du information om bland annat dubbelsidiga moduler, regeländringar och invigningen av Sveriges största solelpark Solsidan.


2016-09-22
Innovation ska ge energi från väggarna
Företaget Elementum ska, tillsammans med SP, ta fram en innovativ fasadprodukt med integrerade solcellsmoduler i ytterväggselement. Produkten ska bidra till att byggnaden kan bli helt eller delvis självförsörjande på el samtidigt som det utgör en säker fasadbeklädnad och yttervägg.


2016-09-02
Nyhetsbrev från Solkompaniet
Nyhetsbrevet från Solkompaniet innehåller nyheter om förnybar energi generellt och solel specifikt. I detta nyhetsbrev hittar du information om bland annat regeringens U-sväng, Tjernobyl och solflygningar.


2016-08-22
Stöd till solcellsforskning
Per H. Svensson på SP har fått ett anslag från SSF (Stiftelsen för Strategisk Forskning), för forskning inom solcellsområdet. Projektet ”Screening och strukturbaserad design av Hybrid Perovskiter” pågår under fyra år – med början våren 2017.


2016-06-21
Nyhetsbrev från Solkompaniet
Nyhetsbrevet från Solkompaniet innehåller nyheter om förnybar energi generellt och solel specifikt. I detta nyhetsbrev hittar du information om Sveriges största solelpark strax utanför Tvååker (söder om Varberg) och bland annat notiserna “Ny studie av Sveriges solenergipotential” och “Almedalen mer spännande än någonsin!”.


2016-06-03
Ni glömde solen!
Energikommissionens bild av Sveriges framtida elförsörjning är orealistisk, då den inte ser solenergi som stor möjlighet, skriver bland annat fyra forskare i sin debattartikel.


2016-04-18
Informationsblad om ELSA
Nu kan du läsa och ladda ner det tvåsidiga informationsbladet om projektet ELSA – ELgenerande SolAvskärmningar. Läs mer om själva projektet här.


2016-04-07
En strategisk innovationsagenda för solel
Så tar vi del i potentialen på 1000 000 TWh. Denna agenda är framtagen inom ramen för Strategiska innovationsområden – en gemensam satsning mellan VINNOVA, Energimyndigheten och Formas. Syftet med satsningen är att skapa förutsättningar för Sveriges internationella
konkurrenskraft och hållbara lösningar på globala samhällsutmaningar.


2016-03-28
Chalmers Ventures söker idéer att kommersialisera. Har du en (lysande) solidé?
I samarbete med Solar Test Bed söker nu Chalmers Ventures intressanta projekt med fokus på solenergi! Ansök senast 1 april.


2016-03-01
Nyhetsbrev från Solkompaniet
Nyhetsbrevet från Solkompaniet innehåller nyheter om förnybar energi generellt och solel specifikt. Om solvägar, ökensol och Sveriges största solcellsanläggning. I detta nyhetsbrev hittar du notiserna “Sluta straffbeskatta solelen”, “Tankar från Nice: Sverige har unik möjlighet att bygga snyggt”, “Marocko inviger enorm anläggning för koncentrerad solkraft” och “Solceller hela vägen från Malmö till Östersund, kan det va nåt?”.


Aktuelltarkiv